Cred ca toata lumea a auzit spunandu-se cel putin o data “Dom’le, da cum, de unde sa am eu bani? Sa ni se dea?”. Acest “Sa ni se dea” este urmarea a 50 de ani de comunism in care romanul s-a invatat sa cerea. Legea nationalizarii din 1948 a inversat ierarhii si raporturi. Nu numai ca s-au confiscat proprietati, dar oamenii erau scosi din case afara cu pistolul la tampla, cu ce puteau lua in doua maini si mutati in conditii cu mult mai rele. Statul se asigura astfel ca iti este luata orice demnitate, ca ti se da efectiv in cap si ca nu il vei mai scoate niciodata de frica a ceea putea sa se intample. Pe de alta parte, multi ce nu aveau nimic dar prezentau o masa usor de manipulat si manevrat s-au trezit brusc in conace si vile. Timp de 50 de ani statul s-a ocupat de intretinere acelor imobile, vorba vine s-a ocupat…macar a dat un ban. Dupa 89, tovarasul Iliescu a dat faimoasa lege 112 conform careia chiriasii isi putea achizitiona imobilul in care locuiau cu o suma derizorie in conditiile in care nu exista un proces de revedincare pe rol si cu promisiune ca imobilul nu va fi instrainat in urmatorii 10 ani (daca nu ma insel). Ca sa intelegeti despre ce sume se vorbea, un apartament de trei camere intr-o vila saseasca costa aprox 12.000.000 lei vechi, care puteau fi platiti in rate pe 5-10 ani. Deci, foarte usor sa devii proprietar, nu? Cand insa a venit vorba de reparatii….s-a schimbat povestea: pai da cum? noi de unde sa avem? sa ni se dea! Pai stai un pic tata, esti proprietar, cine sa iti dea bani sa iti repari casa? Statul nu mai are de ce? Dar mintea bine ingustata de comunism nu mai merge asa departe, se opreste la sa ni se dea! De curand vazusem la televizor un reportaj din Iasi despre un accident: doua femei asteptau in statia de tramvai de langa un bloc din centrul orasului. O bucata de tencuiala s-a desprins de pe bloc si a cazut peste femei. Noroc ca in drum a mai intalnit o copertina si s-a mai maruntit. Femeile au fost transportate la spitalul de urgenta cu rani minore iar reportul lua interviu locatarilor din bloc…proprietari evident:
R: Doamna, fatada este intr-o stare deplorabila, uitati ce se intampla…nu credeti ca trebuie sa faceti ceva?
Locatara: Pai ba da, dar noi nu avem bani…sa ni se dea! Si atunci poate facem….asa de la noi nu avem!
R: Pai da sunteti proprietari….cine sa va dea?
L: Nu stiu…statul…noi nu putem, noi nu avem de unde!
Atata pricepe romanul!
In plus intr-un haos al dezvoltarii mai putin coordonate romanul a invatat sa puna stapanire pe spatiul public si apoi sa aiba pretentii de proprietar. Asa au crescut garaje de tabla printre blocuri, s-au batucit alei semicarosabile in fata carora mereu se gasesc amenintari din cele mai nasoale daca cineva blocheaza accesul, asa s-au revedincat colturi de alei drept locuri de parcare, pe care daca indraznesti sa le ocupi risti sa te trezesti cu stergatoare ridicate sau indoite, masina zgariata, pietre sau bucati de pamant pe parbriz, biletele de amenintare cu amenzi, etc. Primaria, in infinita ei inteligenta, a profitat de aceasta problema si a inceput sa faca locuri de parcare, ca doar da bine la electorat “am facut in acest oras x locuri de parcare, care ne aduc la buget x lei”. Stradutele cu dublu sens din cartiere s-au transformat incet incet in stradute cu sens unic si cu locuri de parcare pe ambele parti. Acum, romanul se dezobisnuiste greu de drumul lui si ca atare nu prea respecta semnele de circulatie, ca doar suntem pe strada mai putin circulata. In plus fereasca sfantu’ sa iti parchezi masina pe unul din locuri de parcare. Nu nu nu, Primaria din nou, in nemarginitata ei inteligenta, le-a facut si le-a inchiriat locatarilor strazii…24h din 24h. Daca parchezi pe un asemenea loc, ce nu iti “apartine” (pentru ca asta e atitudinea) se intampla aceleasi amenintari! In plus “proprietarul de drept” face scandal, claxoneaza minute in sir si daca nu se intampla nimic, cheama Politia Comunitara si imrpeuna cu o firma specializata iti ridica masina. Baietii vin rapid si executa. Daca insa ii chemi sa ridice in weekend o masina care este parcata in fata portii si iti blocheaza accesul nu vin, pentru ca nu lucreaza in weekend. Rezultatul inchirierii locurilor de parcare: toate locurile de parcare stau in timpul zilei libere pentru ca “proprietarii” sunt plecati la serviciu iar cei care au treaba in zona respectiv isi parcheaza masinile pe la colturile strazilor, prin locuri nepermise, pe trotuar, etc. Astfel se intampla ca avem strazi de 4 benzi din care 2 sunt blocate de masini parcate pe marginea drumului, astfel se intampla accidente pentru ca la intersectii nu avem vizibilitate, astfel pietonii circula uneori pe carosabil, pentru ca nu au loc de masini pe trotuar. Rezultatul: haos! Oare nu era mai simplu sa se elibereze un ecuson de parcare pentru o anumita zona? Nu se pot inchiria locurile de parcare doar intre anumite ore (de ex. de la 18.00-9.00), pentru ca ele in timpul zilei sa fie libere si altor abonati? Insa atunci nu am fi avut placerea de a iesi in fiecare in strada cu o galeata de vopsea alba sa ne pictam frumos numarul pe asfaltul strazilor.
Ciudat e insa cand se revedinca si locurile nemarcate si fara obligativitatea de abonament. Nu de putine ori mi-am gasit stergatoarele ridicate pentru ca ocupa un “loc de parcare” despre care probabil ca locatarii blocului in fata caruia parcasem stiau ca il foloseste “cutare”. Ba am fost si atentionata sa nu mai parchez acolo. Raspunul meu initial senin, apoi vizibil iritat si obraznic: Stiti nu vad marcaj, nu vad semne, ca atare e spatiu public! a enervat pe multi. Urmarea: m-am descarcat, le-am zis putorilor care stau pe geam toata ziua si urmaresc sa nu li se ocupe locul de parcare ce trebui sa li se spuna de mult, dar nici nu am mai parcat pe acel loc.
Asta a invatat romanul in 50 de ani de comunism: sa isi insuseasca ce nu e al lui, pentru ca ii place sa primeasca ceva aproape pe gratis insa sa ignore responsabilitatile. Iar in acest caz, Primaria care a fost prima care i-a permis in prima instanta toate astea, isi pune mainile in cap si nu mai stie incotro, nu isi explica fenomenele si se adanceste tot mai tare si mai tare in probleme.
Foarte corect, numai ca sunt “ierarhii si raporturi”, nu “rapoarte” 🙂
Multumesc x2.
Lucrurile sunt extrem de complicate si risca sa isi piarda complexitatea prin generalizari de acest tip. Romania nu a fost niciodata un stat unitar, iar astfel nici nu se poate generaliza prin sintagma romanul e asa sau altfel. In al doilea rand, spiritul comunitar e destul de difuz in partea asta de lume. Chiar daca nu ar fi fost comunism (un regim individualist de altfel) ar fi fost aceeasi bataie pe acapararea spatiului public, un spatiu de neinteles pentru locuitori (dupa cum a aratat cercetarea mea de la diploma). Primul reflex de intelegere a spatiului public este privatizarea sa (chioscuri, sarma de rufe, intrare la magazinul de la parter, loc de parcare). Problema asadar nu e ce a invatat romanul in 50 de ani de comunism ci ce ii lipseste lui dintotdeauna … un anume spirit comunitar.
M-am tot gandit ce sa raspund. Problema pe care o ridici e interesanta. Desigur “invatatul” la care ma refeream eu este ironic. Ai dreptate, nu e corect sa generalizez facandu-l pe roman asa si pe dincolo. Probabil ar fi trebuit sa scriu “clujeanul”, pentru ca am avut in minte situatii pe care le-am intalnit aici in Cluj, atunci cand am scris articolul…insa situatii asemanatoare am intalnit si la Sibiu, mi-au fost povestite si din Alba sau din Brasov. Sau sa fi scris oare “ardeleanul”. Am scris articolul rapid si cu pasiune si nu m-am gandit asa departe. Nu iti dau insa dreptate in diminuarea efectului comunismului asupra gandirii oamenilor. Din ce am citit si din ce mi s-a povestit, viata si atitudinea oamenilor dinainte celui de-al doilea Razboi Mondial erau altele, ca atare si pozitia fata de diferitele aspecte si ipostaze ale orasului.
Sunt de acord, comunismul a distrus extrem de multe lucruri. Totusi, ceea ce ziceam nu era ca fostul regim nu a avut efecte dezastruoase asupra psihicului romanului, ci ca in general, un anumit spirit comunitar a lipsit dintotdeauna. Pana la urma, traiul in comun tine si de acel spirit comunitar.
Hm……………………………………………………………………………………………………….. si, mai departe… n-as mai scrie nimic, intrucat am impresia ca judecati unele “chestii” intr-un fel neconstructiv…Voi scrie totusi, intrucat am cate ceva de spus, si eu, ca oricare dintre noi, si daca suntem sinceri, avem ganduri bune si le si transformam si in realitati!, rezulta perfectiune, raiu` pe pamant, ce mai …
De ce spun asta ?, intrucat, si sincer, nici nu stiu cati ani aveti, nici cata scoala, nici cati bani castigati prin voi insiva, voi sau parintii vostri, si nici nu face subiectul nostru acum… poate ca vom stii mai multe, unii despre altii…mai tarizu, sau poate niciodata…
Ceea ce cred eu este ca, din pacate, prea ne-am obisnuit sa ne invinuim unii pe altii de cele nefacute sau facute, fara a avea un pic de intelegere a vremurilor! 1989 – 2011…
O viata de om, traitor pe pamant, sa spunem (~93ani), de exemplu… desi, hm, ar fi o viata lunga, aproape imposibila in conditiile de stres si riscuri la care suntem supusi, ca asta e lumea in care traim, societatea romaneasca, etc… Dar, cu toate astea, in istoria unei natiuni este infim… asa ca, decat sa ne tot aratam unii altora ce si cum sa facem, ar trebui sa incepem prin a -l respecta pe cel de langa noi, a nu incerca sa ne facem legi proprii, personale, ci sa le respectam pe cele care sunt, asa cum sunt ele… si sa ii lasam pe cei care ne conduc sa isi faca treaba…
Apropo` de parcari, ce exista bani la bugetul primariilor de care tocmai ati vorbit, sa se faca parcaje suspendate sau ingropate… ca mare n-aveti pe acolo, din cate stiu eu geografia tarii noastre, zau…ha, ha, ha…
De ce v-ati mai dus sa ii votati, daca nu va place ce decizii iau? Sau, te pomenesti ca nici nu v-ati dus, ca nu este interesant, vezi… nici mie nu imi place politica, decat aia de bun simt, dar, din pacate, este necesara, ca asa se conduc oamenii “organizati” in societati civilizate…Vezi genurile model ale societatilor europene cu traditii occidentale, nu?
Daca nu va place ce fac, de ce nu va organizati, faceti o manifestatie pasnica, AUTORIZATA!!!, in fata primariei, si protestati ca nu aveti unde sa va parcati masinile… sau ca nu va convine nu stiu care lege, sau nu va place calitatea asfaltului, si a straturilor de sub carosabil, daca sunteti “smecheri”, sau profilul bordurilor, fara suparare, ca despre materiale si/sau forta de munca…, ce sa mai vorbim…
Sunt convinsa ca cei in drept va vor asculta dorintele si, in masura posibilitatilor “care este” vi le vor indeplini…sau nu… depinde!
Altfel, sa incercam sa facem, fiecare din noi, ceea ce suntem capabili, fara sa tot asteptam unii de la alti, sa faca ceilalti, ca noi am fi muncit destul, dar, in zadar… si cum ca altii sunt nerecunoscatori pentru meritele noastre deosebite, zau…
Cum v-ati descurcati macar 1 luna fara bani, serviciu si fara sa va ajute parintii cu vreun sfant, va spun sincer…
Sa nu mi-o luati in nume de rau… dar… “Life is a beech, so you marry one”…vorba cantecului, nu ? Noi, cei tineri, am putea avea posibilitatea sa ne facem vietile mai frumoase, daca am vrea, dar daca ne credem cei mai tari din toate parcarile… si altii cred altceva…ce ne facem ? Ce ne facem cu cei/cele care muncesc pe acolo? Cine are dreptate si cine nu? Cine pierde si cine castiga? Si care este premiul? Banii, orgoliile, parintii, prietenii, dusmanii… toalele, masinile…fitele…tateala, figurile, moteala…sau bucuria de a trai, sau toate la un loc?
Astept raspuns, neaparat! Curaj, nimeni nu va judeca…fiti voi insiva! A FI sau A AVEA ???
Salut, mai vorbim!
P. S.; F.F.I.: Cu ce echipa de fotbal tineti ? Cu STEAUA, Dinamo, U Cluj,…? Este important…pentru mine
Pa, noapte buna!
Incerc sa critic niste aspecte ale vietii la oras, ironic si uneori haios, oferind si oaresce solutii. Sunt aspecte cu care ma intalnesc prin natura meseriei sau pur si simplu prin faptul ca locuiesc in oras. Sunt lucruri care consider ca ar trebui sa le stie mai multi, sa le invete, ca pe viitor sa se stie ce trebuie cerut. Da, dau vina pe comunism pentru multe probleme care exista acum, pentru ca ori isi au sursa in aceea perioada ori s-au generat apoi din cauza acelei perioade. Poate ca a avut si aspectele lui pozitive, DAR ne-a marcat profund….si ramasitele lui se vad la orice colt.
Cat despre manifestari, personal nu cred ca ele pot rezolva probleme, pentru simplul fapt ca am vazut destule care numai au facut scandal si autoritatiile, fie ele locale sau nationale, si-au vazut mai departe de treaba. Cred ca schimbarile se pot aduce prin informare si educatie…prin invatarea cetateanului de a emite pretentii, de a nu mai accepta orice (facand o oarecare referire la meseria noastra). Cat despre vot, mi-am indeplinit datoria de cetatean cu fiecare ocazie, pot sa va asigur ca cei ce conduc astazi nu sunt acolo pentru ca i-am votat eu. Ca atare pot sa fiu cu inima impacata ca le comentez deciziile. As aprecia daca cei ce i-au decizii in oras in general ar fi profesionisti. As aprecia cand cel ce reprezinta guvernul in teritoriu sau cel ce conduce administratia locala are atata minte in cap incat sa se foloseasca de specialistii pe care ii are pentru domeniile lor de expertiza si vor renunta la atitudinea de “eu stiu mai bine”. Ca lucrurile astea sa se schimbe in esenta nu e nevoie de protestul unor indivizi ci de schimbari de principiu, care numai prin educatie si munca unui grup amplu de oameni se pot intampla.
Nu cred ca se pune problema de adevarul absolut sau dreptatea absoluta….deci nu pun in discutie ierarhii…e doar un exercitiu si o informare.
Cat despre echipa preferata de fotbal, nu am…mai joc din placere fotbal, ma uit la Campionate Mondiale, tin cu Olanda atunci cand Romania nu joaca (ceea ce s-a intamplat des in ultima vreme).