6 comments on “Despre anuala de arhitectura 2010 a filialei OAR Sibiu-Valcea (I)

  1. Foarte frumos ai scris despre noi…insa e doar opera lui Silviu! Eu m-am jucat doar la interior insa asta vedem poate la urmatoarea editie a deosebitei anuale care cred ca ar trebui sa fie bienala, trienala…timp in care ar fi posibil sa se stranga mai multe proiecte interesante.

  2. La mai mare amandurora! 🙂
    Keep tuned pentru articolul despre sectiunea proiecte, care l-am lasat la sfarsit considerandu-l cel mai delicios.

  3. Felicitari pentru articol!
    Anul 2010 a insemnat 1500 de proiecte autorizate in judetul Sibiu, la anuala au fost prezentate 22 de proiecte…Dar asta este proportia reala din pacate. Nivelul proiectelor este mediu, dar chiar de aceasta medie ducem lipsa in Romania, si cu atat mai valoroasa este o expozitie de tipul anualei!
    Sa privim in jur! Suntem asaltati de constructii hidoase, hidoase prin lipsa logicii constructive de multe ori, ca sa nu intram in discutii legate de compozitie sau fineturi “stilistice”. Constructii proiectate de (surpriza!?) ARHITECTI !

  4. Multumesc pentru aprecieri. Seria de articole a pornit dintr-o revolta fata de ce am vazut in expozitie si fata de vad la tot pasul in orasul meu natal pentru cate sincer imi doresc cat mai multe in ceea ce priveste arhitectura. Sper insa ca am reusit sa imi temperez tonul si sa generez o critica cat de cat constructiva.
    Desigur, proportia proiectelor participante la anuala fata de numarul de autorizari ar putea fi mai buna, insa in fond conteaza calitatea si nu cantitatea.
    Ceea ce ma doare insa pe mine cel mai tare este ca intrand in contact cu bienale nationale, publicatii de genul A50 sau A51 nu am gasit si arhitecti sibieni. Intr-adevar ai dreptate, proiectele sunt facute de arhitecti (desi Sibiul e un caz aparte din cauza Colegiului generator de conductori, care din cate mi s-a explicat nu rar strica piata), INSA nu as da vina numai pe arhitecti. Avem si noi bubele noastre in cap, insa in procesul de proiectare nu suntem singurii care generam non-calitate. Cred ca motivele sunt multiple si discutia poate devini ampla. Ca sa insirui numai cate motive, as incepe cu Ministerul Invatamantului care neluand seama de ceea ce spune breasla, creaza locuri de studiu mult prea multe, promovand astfel cantitatea si nu calitatea, m-as lega si de breasla in sine pentru ca inca sistem de formare continua nu este pus la punct, as lua si constructorii la intrebari pentru ca ne minunam zilnic cat de neglijent construiesc, autoritatiile locale care prin sistemul de licitatii promovat se uita doar la pret si nu la competentele proiectantilor sau la solutii, si nu in ultimul rand beneficiarii si implicit intreaga populatie carora le lipseste educatia in acest domeniu. Ar fi multe de spus despre acest subiect. Ma gandesc la un post pe tema aceasta.

  5. subiectul este foarte interesant!
    Vorbind de principii, cred ca arhitectii (sunt arhitect si eu) au o mare problema de constructie interna (ca grup in primul rand, exista si exceptii individuale notabile). Problema este intradevar complexa, dar in mare as spune ca arhitectii trebuie sa OFERE in primul rand ceva societatii.
    Spun asta fiindca de cele mai multe ori am auzit in jurul meu opinii nemultumite ale arhitectilor legate de lipsa de recunoastere din partea societatii, de hibele legislatiei si administratiei, de politicieni, coruptie, de spaga pe care a luat-o nu stiu care, si si si (dar stii, daca stau sa ma gandesc, nu doar arhitectii fac asta, sunt intelectualii romani care fac asta). Asadar, intotdeauna o problema exterioara!

    E o lipsa de logica (logica in sens de ordine fireasca a lucrurilor) in toata nemultumirea asta a arhitectilor, fiindca daca ai ceva de oferit, participi. Daca participi, esti acolo, esti recunoscut, esti cautat, consultat, intrebat, traiesti fiindca esti util intregului mecanism.

    Sigur ca da, problema nu este doar la arhitecti, toata societatea e bolnava sau imatura. Arhitectii sunt o micutza parte (care de multe ori se crede mai mare decat este) si trebuie sa isi gaseasca glasul si actiunile temperate in acord cu starea si posibilitatile lor reale.

    Am dat-o tare in filosofie…dar stii, cred ca daca macar am realiza ca trebuie sa oferim ceva, sa aducem un plus comunitatii in care traim, ar fi un mare prim pas! Fiindca urmatorul, logic, ar fi actiunea…
    Cum ar fi un blog de tipul “Prietenii Orasului (Sibiu)” unde sa putem aduna opinii de tipul asta, sa prezentam oportunitati, sa prezentam normalitatea? Sunt sigur ca oricine raspunde la un moment dat, daca stie ca exista si chiar se poate mai bine.
    Pe curand!

  6. Ai dreptate! Multi arhitecti prefera sa fie pasivi si “plangaciosi” si uita ca evolutia si progresul se intampla prin actiune. Pun la cale un blog pe tema asta, conceptul e insa in stare incipienta. L-am mai dezbatut cu Iulia. Urmeaza in curand si rezultatul.
    Voie buna si pe curand!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s