“Cred ca arhitectii si inginerii nu pot cunoaste preferintele si necesitatile generatiilor viitoare. Asadar, cladirile pe care le construim astazi trebuie sa poata fi desfiintate cu usurinta maine, iar asta inseamna reciclabilitate 100%.”
Werner Sobek, arhitect Germania
“atunci cand o specie devoreaza un sfert din produsele fotosintezei unui plante, trebuie sa ne intrebam: poate aceasta planeta continua in acelasi ritm? Raspunsul este destul de simplu: o sa disparem noi sau o sa dispara celelalte specii sau o sa invatam sa traim unii cu altii.”
Jeremy Rifkin, economist si scriitor, America
“Lupt pentru ca arhitectura sa devina mai adaptabila, sintetizand forte multiple, inclusiv sociale, politice, de infrastructura, urbane si de mediu”
Thom Mayne, arhitect, LA, USA.
Ce bine ar fi ca arhitectura, produs de sinteza, sa fie cu adevarat produs de sinteza si nu afirmarea autoritara si cum ziceai tu la un moment dat “autista” a doar uneia din profesiile implicate.
Primul motiv al acestui split intre meseriile ce au ca rezultat mediul construit este educatie care o primim noi arhitectii din Romania, dar si inginerii, si functionarii publici, si nu in ultimul rand omul, cel care nu stie ce sa ceara, ca nu are o scara de valori, nu cunoaste notiuni elementare de estetica, culoare, etc.
Al doilea motiv se refera la discutia de azi de la HolcimAwards despre stampila, dorinta tuturor stagiarilor de as lua cat mai repede stampila si de a profesa pe cont propriu. De unde pluridisciplinaritate daca tanarul arhitect nu viseaza decat sa isi porneasca cat mai repede afacerea singur, frustrat fiind de aspectul financiar? De unde sinteza unor meserii cand stai singur sau cu alti doi ca tine intr-un birou si intalnirea cu ceilalti implicati intr-un proiect e rara (deobicei pe fuga si sa lasa cu “laude reciproce”).
Ar fi multe de spus pe tema…
Poate va putem veni in ajutor cu proaspatul nostru site lansat pentru Holcim Awards Romania http://holcimawards.ro/
Multumim.