Thomas ALTEMBERGER
Un raport din 1475 găsea familia Altemberger ca una dintre cele mai bogate familii din Sibiu. Thomas Altemberger era proprietarul exploatărilor de metal nobil de la Abrud, era comite al cămărilor din Sibiu şi din Baia de Arieş, era vicesimator, tricersimator şi apoi arendator al vămilor transilvănene.
Născut la Sibiu, el face parte din familile tradiţionale ale patriciatului medieval săsesc. În 1451 devine student al Universităţii din Viena, unde în 1454 devine „Bacalaureus ortum”, în 1456 „Magister ortum” iar în 1459 „Bacalaureus iuris canonici”. Unii cercetători cred că Altemberger a fost chiar cadru universitar la Viena.
Revine la Sibiu, se implică în viaţa publică a oraşului devenind între 1471 şi 1490 primar. Este perioada în care Sibiul primeşte drept donaţie din partea casei regale a Ungariei toate bunurile mobile şi imobile ale mânăstirii de la Cârţa (în 1477). În 1480 devine jude regal. Din această poziţie va reuşi a îl convinge pe regele Ungariei, Mathias I Corvin să recunoască vechile privilegii ale saşilor.
Cea mai importantă operă a lui Altemberger este „Codex Altemberger”, o culegere de legi orăşeneşti, prima astfel de operă din spaţiul românesc (1481). El propune o serie de modificări la aspectul cetăţii, reuşind a înlesni astfel viaţa sibienilor. Astfel în 1474 călugării dominicani primesc dreptul de a îşi reconstrui mânăstirea în incinta zidurilor (actuala biserică a Ursulinelor), vechiul amplasament fiind transformat în lazaret pentru leproşi.
El va începe construcţia casei patriciene a familiei sale, care secole mai târziu va deveni sediul Primăriei iar astăzi găzduieşte muzeul de istorie.